icari emtia olarak alım satımında bulunulan motorlu taşıtların vergi dairesine bildirim zorunluluğu olup olmadığı.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü


Sayı: B.07.1.GİB.4.34.19.02-019.01-1459                          05/09/2011


Konu: Ticari emtia olarak alım satımında bulunulan motorlu taşıtların vergi dairesine bildirim zorunluluğu olup olmadığı.



            İlgide kayıtlı özelge talep formunda her türlü motorlu taşıt alım ve satım işi ile iştigal ettiğiniz belirtilerek, ticari emtia olarak alım satımında bulunduğunuz motorlu taşıtların vergi dairesine bildirim zorunluluğunun olup olmadığı sorulmaktadır.

            Bilindiği gibi, 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 153 ve müteakip maddelerinde, mükelleflerin ilgili vergi dairesine bildirmekle zorunlu tutuldukları hususlar işe başlama, adres ve iş değişiklikleri ile işyeri sayısındaki değişiklikler, işi bırakma, bina ve arazi değişiklikleri şeklinde belirtilmiştir. Mükelleflerin işe başlamayı, işe başlamadan önce bağlı oldukları vergi dairesine bildirmek zorunda olmalarına karşın işe başladıklarını bildiren mükelleflerin,

            - İş ve ikamet adreslerindeki değişikliği,


            - Yeni bir vergiye tabi olmayı, 

            -Mükellefiyet şeklinde değişikliği, 

            -Mükellefiyetten muaflığa geçmeyi gerektirecek değişiklikleri

            Değişikliğin vuku bulduğu tarihi takip eden  bir  ay  içinde  bağlı   bulundukları vergi dairesine bir dilekçe ile bildirmeleri gerekmektedir.

            Yukarıda yapılan açıklamalara göre, ticari emtia olarak ve şirket aktifine kaydedilmek üzere aldığınız araçların alım satımında vergi dairesine herhangi bir bildirim zorunluluğunuz bulunmamaktadır. 

            Bilgi edinilmesini rica ederim.



(*)     Bu Özelge 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 413.maddesine dayanılarak verilmiştir.
(**)   İnceleme, yargı ya da uzlaşmada olduğu halde bu konuya ilişkin olarak yanlış bilgi verilmiş ise bu özelge geçersizdir.
(***) Talebiniz üzerine tayin edilmiş olan bu özelgeye uygun işlem yapmanız hâlinde, bu fiilleriniz dolayısıyla vergi tarh edilmesi icap ederse, tarafınıza vergi cezası kesilmeyecek ve tarh edilen vergi için gecikme faizi hesaplanmayacaktır.

İkinci El Binek Oto Satımında Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranı

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

SAYI   : B.07.1.GİB.0.0155/5528-
KONU :

..........................
..............................
            .......................................

İLGİ: ........................ sayılı dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; ikinci el binek oto satımında uygulanacak katma değer vergisi oranı konusunda Başkanlığımız görüşü istenilmektedir.

Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak 30.12.2007 tarih ve 26472 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname ile mal teslimi ve hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları belirlenmiş, Kararname eki I sayılı Listenin 9 uncu sırasında TGTC 87.03 pozisyonundaki kullanılmış binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıt teslimlerinde % 1, Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin tesliminde ise % 18 vergi oranı uygulanacağı açıklanmıştır.

Söz konusu Kararnamenin 1 inci maddesinin 5 inci fıkrasında  (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan "kullanılmış" deyiminin ise 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade edeceği belirtilmiştir.

Öte yandan, Kanunun 30/b maddesi faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisinin vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.
Buna göre;

1- Başkasına ait binek otomobillerinin satışına aracılık edilmesi halinde tarafınızca bir teslim yapılmamakta teslim satıcı ile alıcı arasında gerçekleşmektedir. Bu işlemde satıcının mükellef olmaması halinde katma değer vergisi uygulanmayacaktır.

Satıcının mükellef olması ve binek otomobilin alımında ödenen katma değer vergisini indirme hakkının bulunması halinde bu teslimde % 18 katma değer vergisi uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.

Satıcının mükellef olması ve binek otomobilin alımında ödenen katma değer vergisini indirme hakkının bulunmaması halinde satışta % 1 katma değer vergisi uygulanacak ve satıcı tarafından beyan edilecektir.

Her iki halde de firmanızca satışa aracılık nedeniyle komisyon vb adı altında sağlanan gelirler % 18 katma değer vergisine tabi olacak ve aracılık bedeli üzerinden hesaplanacak bu tutar firmanızca beyan edilecektir.

2- Firmanızca kullanılmış binek otomobillerinin satmak üzere satın alınması halinde, alış sırasında satıcının durumuna bağlı olarak % 1 veya % 18 katma değer vergisi hesaplanacak, satıcı mükellef değilse alış katma değer vergisine tabi olmayacaktır. Alışta katma değer vergisi ödenmişse indirim konusu yapılmayacak gider veya maliyet hesaplarına alınacaktır.

Bu araçların satışında ise alış sırasındaki katma değer vergisinin durumuna bakılmaksızın % 1 katma değer vergisi uygulanacak ve firmanız tarafından beyan edilecektir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Oto galerisi olarak faaliyet gösteren mükellefin komisyon usulü ya da noter senediyle kendi adına aldığı araçların satışında KDV oranı hk.

Tarih :17.10.2008 
Sayı : B.07.1.GİB.4.16.16.02-300-08- /1837

Konu : Oto galerisi olarak faaliyet gösteren mükellefin komisyon usulü ya da noter senediyle kendi adına aldığı araçların satışında KDV oranı hk.

Sn; .........................................

İlgi : ............ tarih ve ...........kayıt sayılı dilekçeniz. 

İlgide kayıtlı dilekçenizde, oto galerisi işletmeciliği işinizden ötürü .............. Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün ..................... vergi kimlik numarasında işlem gördüğünüz, iş yerinizde iki ayrı şekilde satış yapıldığı, bunlardan birinin komisyon usulü diğerinin ise noter senediyle kendi adınıza satın aldığınız araçları daha sonra sattığınızdan bahisle, söz konusu araçların alım ve satımında uygulanması gereken katma değer vergisi oranları hakkında bilgi verilmesi istenilmektedir.

Bilindiği gibi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28’nci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 sayılı Kararname eki Kararın 1’inci maddesinde; Mal teslimleri ile hizmet ifalarına uygulanacak katma değer vergisi oranları;

Ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için, % 18

Ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %1

Ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için, %8

olarak tespit edilmiş, aynı maddenin 5’nci fıkrasında; (I) sayılı listenin 9 uncu sırasında yer alan "kullanılmış" deyiminin, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa göre özel tüketim vergisine tabi olmayan taşıtları ifade edeceği hükme bağlanmıştır.

Söz konusu Kararnameye ekli I sayılı listenin 9’uncu sırasında; “Aşağıda tanımları yapılan motorlu taşıtlardan yalnız "kullanılmış" olanlar,

“Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 87.03 pozisyonundaki binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar (87.02 pozisyonuna girenler hariç) (steyşın vagonlar ve yarış arabaları dahil). [(Yalnız binek otomobilleri, steyşın vagonlar, yarış arabaları, arazi taşıtları, jipler, vb., motorlu karavanlar, elektrik, gaz, güneş enerjili vb. motorlu taşıtlar, "8703.10.11.00.00 özellikle kar üzerinde hareket etmek için dizayn edilmiş sıkıştırma ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu olanlar (dizel veya yarı dizel) veya kıvılcım ateşlemeli içten yanmalı pistonlu motorlu taşıtlar", "8703.10.18.00.00 diğerleri"] [Ambulanslar, mahkum taşımaya mahsus arabalar, para arabaları, cenaze arabaları, itfaiye öncü arabaları gibi özel amaçla yapılmış motorlu taşıtlar hariç.] (Katma Değer Vergisi Kanununun 30/b maddesine göre binek otomobillerinin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, bu araçları tesliminde bu Kararın 1 inci maddesinin (a) bendinde öngörülen vergi oranı uygulanır.)” denilmektedir.

Öte yandan, 06.04.2008 tarih ve 26839 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2008/13426 sayılı Kararname eki Kararın 2’inci maddesinde; “ Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (b) bendine göre, binek otomobillerin alımında yüklenilen katma değer vergisini indirim hakkı bulunan mükelleflerin, kiralamak veya çeşitli şekillerde işletmek üzere iktisap ettikleri ve 31/12/2007 tarihi itibarıyla aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra teslime konu olması halinde bu teslimde % 1 katma değer vergisi oranı uygulanır.”hükmüne yer verilmiştir.

ynı Kanunun 29/1-a maddesinde, mükelleflerin kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak indirebilecekleri, 30 uncu maddesinin (b) fıkrasında da ; faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları hariç olmak üzere işletmelere ait binek otomobillerinin alış vesikalarında gösterilen katma değer vergisi'nin mükellefin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden indirilemeyeceği hüküm altına alınmıştır.



Yukarıdaki açıklamaların birlikte değerlendirilmesi durumunda;



-Dilekçenizde belirtildiği gibi, faaliyetleriniz gereği gerek komisyon usulü ile ve gerekse kendi adınıza satışını yaptığınız araçların kullanılmış binek otomobilleri ve diğer araçlar şeklinde sınıflandırılarak, kullanılmış binek otomobillerinin %1, diğer araçların ve ayrıca satılan araçlarla ilgili aldığınız komisyon tutarlarının %18 oranında,



-Söz konusu araçlardan kullanılmış binek otomobillerinin alımı sırasında uygulanması gereken katma değer vergisi oranın belirlenmesinde kullanılmış binek otomobillerinin satıcılarının konumunun dikkate alınarak faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflerden; iktisap ettikleri 31.12.2007 tarihi itibariyle aktiflerinde veya envanterlerinde bulunan binek otomobillerinin iktisap tarihinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra satışının gerçekleştiriliyor olması halinde satış bedeli üzerinden % 1 oranında, bu şartların oluşmaması durumunda genel oranda ( %18), faaliyetleri tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya işletilmesi dışında olan vergi mükelleflerinden iktisap edilecek kullanılmış binek otomobillerinin ise % 1 oranında,



katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.



Öte yandan; münhasıran satmak üzere satın alınan ve işletmenizde kullanmadan (demirbaşlara dahil edilmeden) satılan ikinci el binek otomobillerinin alışı sırasında yüklenilen KDV’nin genel hükümlere göre indirim konusu yapılabileceği tabiidir. Bilgilerinizi rica ederim.