TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projesinden doğan alacakların kayıtsız şartsız bankaya temlikine ilişkin düzenlenen kağıdın 5746 sayılı Kanun ve Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)


Sayı   :B.07.1.GİB.4.06.17.02-155[5746/2011/1921]-487          20/04/2012


Konu : TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projesinden doğan alacakların kayıtsız şartsız bankaya temlikine ilişkin düzenlenen kağıdın 5746 sayılı Kanun ve Damga Vergisi Kanunu uyarınca damga vergisinden istisna olup olmadığı hk.


İlgi :   .... tarih ve ... evrak kayıt sayılı özelge talep formu.


İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesinden, firmanızın ODTÜ Teknokent Bölgesinde Ar-Ge faaliyetleri yürüttüğünü belirterek, TÜBİTAK tarafından desteklenen Ar-Ge projenize ilişkin olarak firmanız lehine tahakkuk etmiş ve edecek alacaklarınızı temlik ederek bankadan Ar-Ge projelerinize yönelik kredi talebinde bulunacağınızdan bahisle, söz konusu işlem nedeniyle düzenlenen kağıtların 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun kapsamında damga vergisinden müstesna olup olmayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu; 3 üncü maddesinde ise damga vergisinin mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu hüküm altına alınmıştır.

Diğer taraftan söz konusu Kanuna bağlı (1) sayılı tablonun "I. Akitlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin damga vergisine tabi olduğu belirtilmiştir. 2009/15725 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 01/01/2010 tarihinden geçerli olmak üzere Kanuna ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrasındaki kağıtlar için damga vergisi oranı binde 8,25 olarak belirlenmiştir.


Mezkur Kanununa ekli (2) sayılı tablonun "IV Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar" başlıklı bölümünün (23) numaralı fıkrasında, bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhlerin (Kredi kullanımları hariç) damga vergisinden müstesna tutulacağı hüküm altına alınmıştır.

Konuya ilişkin 4 ve 6 seri nolu Damga Vergisi Sirkülerlerinde, 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı tablonun IV/(23) bölümü uygulamasında, kanun kapsamındaki kredi tanımına Bankalar Kanununa göre kredi olarak kabul edilen nakdi krediler ile teminat mektupları, kefaletler, aval, ciro ve kabuller gibi gayrinakdi kredilerin gireceği, akreditiflerin de bu kapsamda değerlendirileceği; 18 Seri Nolu Damga Vergisi Sirkülerinin "3-Kredinin teminatına ilişkin damga vergisi ve harç istisnası uygulaması" başlıklı bölümünde, söz konusu istisna kapsamında kullandırılan kredinin teminatına ilişkin olarak düzenlenen kâğıtlar ile bu amaçla yapılan işlemlere münhasıran kullandırılan krediye ilişkin olması kaydıyla istisnanın uygulanması gerektiği açıklanmıştır.

Öte yandan, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinin (4) numaralı fıkrasında, Kanun kapsamındaki her türlü Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlardan damga vergisi alınmayacağı hüküm altına alınmıştır.

Anılan Kanunun uygulamasına ve denetimine ilişkin usul ve esasları düzenlemek amacıyla hazırlanan "Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama ve Denetim Yönetmeliği"nin 13 üncü maddesi ile 3 Seri No.lu 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun Genel Tebliğinde damga vergisi istisnası uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Buna göre, 5746 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin (4) numaralı fıkrası uyarınca, bu Kanun ve ilgili yönetmelikte kapsam ve sınırları belirtilen Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile ilgili olarak düzenlenen kağıtlar damga vergisinden müstesna olup, bu kapsam ve sınırların dışındaki kağıtların söz konusu kanun hükümlerinden yararlanması mümkün bulunmamaktadır.

Yukarıda yer alan yasal açıklamalar çerçevesinde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen projenize ilişkin olarak firmanız lehine tahakkuk etmiş ve edecek alacaklarınızdan 225.000,00 TL'lik tutarın, Türkiye ...bankası A.Ş. Yenişehir Şubesi'ne hiçbir şarta bağlı olmaksızın, gayrıkabili rücu olmak üzere devir ve temlik edilmesine yönelik düzenlenen temliknamenin, Ar-Ge ve yenilik faaliyetleri ile bu çerçevede yapılan Ar-Ge ve yenilik projeleri nedeni ile düzenlenmediği gibi münhasıran kullandırılacak krediye ilişkin olmayıp genel mahiyetli borçları içerdiği anlaşıldığından, gerek 5746 sayılı Kanun kapsamında gerekse 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu kapsamında damga vergisinden müstesna tutulabilmesi mümkün bulunmamaktadır.

Bilgi edinilmesini rica ederim.




Vergi Dairesi Başkanı a.           
Grup Müdürü V.

0 yorum:

Yorum Gönder