Spor klubüne ödenecek müsabaka hasılatına ilişkin katma değer vergisinin beyanı ve haczedilip edilemeyeceği

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü)

Sayı :B.07.1.GİB.4.35.17.01/KDV:02-1018/1236                 08 HAZİRAN 2007

Konu: Spor klubüne ödenecek müsabaka hasılatına ilişkin katma değer vergisinin beyanı ve haczedilip edilemeyeceği


… MÜDÜRLÜĞÜNE
                                                    İZMİR

İlgi :… tarih ve … sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı bulunan yazınızda belirtilen hususlar ile ilgili olarak Başkanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

Vergi Usul Kanunu Uygulaması Yönünden:

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 229.maddesinde; ''Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.'',

            Aynı Kanunun 353.maddesinin 1.bendinde; ''(4108 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen bent) Verilmesi ve alınması icabeden fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu ile serbest meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların herbirine, her bir belge için (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktar) 364 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile  1.1.2007'den itibaren 139 -YTL) aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir. 10.000.000 liradan (

Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktar) 364 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2007'den itibaren 64.000 -YTL) geçemez,5.000.000.000 lirayı (


2.bendinde; Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde, her bir belge için (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktar) 364 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2007'den itibaren 139 -YTL)  özel usulsüzlük cezası kesilir.10.000.000 lira (

Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için (4369 sayılı Kanunun 19 uncu maddesiyle belirlenen miktarlar) 364 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2007'den itibaren 6.400 -YTL) bir takvim yılı içinde ise 5.000.000.000 lirayı (364 Sıra No.lu V.U.K Genel Tebliği ile 1.1.2007'den itibaren 64.000 -YTL) aşamaz,500.000.000 lirayı (

3.bendinde ise; (4108 sayılı Kanunun 8 inci maddesiyle değişen bent) 232 nci maddenin birinci fıkrasının 1 ila 5 numaralı bentlerinde sayılanlar dışında kalan kişilerin fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, serbest meslek makbuzu, perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihaz fişi ve giriş ve yolcu taşıma biletlerini almadıklarının tespit edilmesi halinde, bunlara bu maddenin 2 numaralı bendinde belirtilen cezanın beşte biri kadar özel usulsüzlük cezası kesilir. şu kadar ki, bu cezanın kesilebilmesi için, belge alınmadığına ilişkin tespitin vergi incelenmesine yetkili olanlar tarafından yapılması şarttır. (5615 sayılı Kanunun 20 inci maddesiyle eklenen cümle Yürürlük; 04.04.2007) Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, söz konusu tespiti vergi incelemesine yetkili olmayanlara da yaptırmaya yetkilidir. Bu hükmün uygulanmasında belge alınmadığına ilişkin tespit tutanağının belge almayana verilen örneği, ceza ihbarnamesi yerine geçer.'',

hükümleri yer almaktadır.
Yukarıdaki Kanun maddelerinden de anlaşılacağı üzere, fatura verilmemesi ve alınmaması durumunda, anılan maddelerde belirtilen özel usulsüzlük cezalarının kesileceği tabiidir.

Katma Değer Vergisi Kanunu Uygulaması Yönünden:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-c maddesine istinaden, Türkiye’de yapılan profesyonel sporcuların katıldığı sportif faaliyetler, maçlar, yarışlar ve yarışmalar tertiplenmesi, gösterilmesi işlemleri katma değer vergisine tabi bulunmakta olup; bunları tertipleyenler veya gösterenler ise anılan Kanunun 8/1-g maddesi uyarınca katma değer vergisinin mükellefi bulunmaktadır.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 55 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (A) bölümünde;

            ''Profesyonel futbol faaliyetleri 2908 sayılı Dernekler Kanununa göre kurulan ve faaliyet gösteren dernek statüsündeki kuruluşlar ya da kamu idare ve müesseselerine ait idman ve spor müesseseleri eliyle gerçekleştirilmektedir. 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 27. maddesi ile Profesyonel Futbol Talimatının 52. maddesi hükümlerine göre kulüpler, profesyonel takımlarını Türk Ticaret Kanununa göre kuracakları veya kurulmuş anonim şirketlere devredebilirler. Bunun sonucu olarak profesyonel futbol faaliyetlerinin anonim şirket statüsündeki kuruluşlarca yapılması da mümkündür.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1. maddesinde ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin vergiye tabi olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı maddenin 1/3-g fıkrasında ise, genel ve katma bütçeli idarelere, il özel idarelerine, belediyeler ve köyler ile bunların teşkil ettikleri birliklere, üniversitelere, dernek ve vakıflara, her türlü mesleki kuruluşlara ait veya tabi olan veyahut bunlar tarafından kurulan veya işletilen müesseseler ile döner sermayeli kuruluşların veya bunlara ait veya tabi diğer müesseselerin ticari, sınai, zirai ve mesleki nitelikteki teslim ve hizmetlerinin katma değer vergisine tabi olduğu belirtilmiştir.

Bu maddelerde hükme bağlandığı üzere dernekler ile kamu idare ve müesseselerinin faaliyetleri doğrudan katma değer vergisinin konusuna alınmamış, bu kuruluşlara ait veya tabi olan müesseselerin yukarıda belirtilen nitelikteki teslim ve hizmetlerinin vergiye tabi olduğu belirlenmiştir. Bu belirleme gereği yukarıda belirtilen idman ve spor müesseselerine sahip dernekler ile kamu idare ve müesseseleri bu statüleri ile verginin mükellefi olmayıp, yalnızca bu müesseselere ait veya tabi olan iktisadi işletmeleri nedeni ile mükelleftirler. Anonim şirket statüsünde sportif faaliyetlerde bulunan kuruluşların bütün teslim ve hizmetlerinin Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1. maddesi gereğince vergiye tabi olduğu ise açıktır.

Spor kulübü dernekleri amatör ve profesyonel spor faaliyetleri yanında çeşitli alanlarda faaliyet gösteren müesseselere sahiptirler. Bir iktisadi işletme niteliğinde olan profesyonel futbol şubeleri ile, sosyal tesis, lokal, otopark, spor okulları ve kursları, spor sahaları, sağlık merkezleri, plaj tesisleri ve benzeri iktisadi işletmelerin teslim ve hizmetleri, yapılan açıklamalar çerçevesinde katma değer vergisinin konusuna girmektedir.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/3-g maddesine göre, profesyonel futbol şubelerinin katma değer vergisi kapsamına giren teslim ve hizmetleri aşağıda sayılmıştır.

- Maç hasılatları,
- Spor toto-loto ve lotogol isim hakkı gelirleri,
- Spor malzemesi ve hediyelik eşya satışı,
- Yayın hakkı gelirleri,
- Reklam gelirleri,
- Diğer gelirler,''

İfadesine yer verilmiştir.

            Buna göre yukarıda yer alan açıklamalar doğrultusunda; Müdürlüğünüz tesislerinde oynanmakta olan futbol müsabakalarına ait hasılatların ''Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Sportif Müsabaka ve Gösteri Hasılatının Dağıtımına Dair Yönetmelik'' hükümleri kapsamında katma değer vergisi dahil tutarının kulüplere dağıtılması esas olup, kulübün borcundan dolayı haciz konulan katma değer vergisi dahil hasılat tutarının ise ilgili kanunları gereğince kulübe ödenmeden alacaklı kişiye ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

            Bilgi edinilmesini rica ederim.




M.Yavuz ÖNER

Vergi Dairesi Başkanı a.

Gelir İdaresi Grup Müdürü V.

0 yorum:

Yorum Gönder