S plakalı servis aracının taşımacılık şirketine kiraya verilmesi durumunda mükellefiyet tesisinin ne şekilde olacağı hk.

İlgili Kanun : Gelir Vergisi Kanunu
İlgili Madde : 37,94,230 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği
İlgili Birim : Gelir ve Kurumlar Vergileri Müdürlüğü
Özelge Tarihi : 23.09.2009
Özelge Sayısı : 176200-ÖZ/1389

 S plakalı servis aracının taşımacılık şirketine kiraya verilmesi durumunda mükellefiyet tesisinin ne şekilde olacağı hk. 

        İlgide kayıtlı dilekçenizde; S Plakalı Ticari Okul Servisi faaliyeti ile iştigal ettiğinizi, 05.08.2009 tarihinde aracınızı taşımacılık şirketine kiraya verdiğinizi ve sadece kira geliri elde edeceğinizi belirterek, mükellefiyetinizin ne şekilde tesis edilmesi gerektiği hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

        193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 37’nci maddesinde; Her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu hükme bağlanmış olup, aynı kanunun 70’inci maddesinde ise; Motorlu nakil ve cer vasıtaları ile her türlü motorlu araç, makine ve tesisatın sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ve kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu, söz konusu mallar ticari veya zirai bir işletmenin bilançosuna dahil bulunduğu takdirde bunların iratlarının ticari ve zirai kazancın tespitine müteallik hükümlere göre hesaplanacağı hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 94’üncü maddesinin 5/a bendinde yazılı mal ve hakların kiralanması karşılığı yapılan ödemelerden % 20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılacağı belirtilmiş bulunmaktadır.


Bağlı bulunduğunuz .................. Vergi Dairesi ile yapılan yazışma sonucunda cevaben alınan yazıdan; 21.07.2008 tarihinden itibaren dairelerinde Basit Usulde mükellef olduğunuz ancak söz konusu kiralamaya ilişkin olarak herhangi bir sözleşme ibraz etmediğiniz anlaşılmaktadır.

Yukarıda yer alan hükümler uyarınca; söz konusu taşıtın tüm giderleri, (şoför ücreti, akaryakıt, yağ ve bakım giderleri gibi) ödemeyi yapan (kiracı) tarafından sağlandığı takdirde, şahsınızın elde ettiği gelirin gayrimenkul sermaye iradı sayılması ve yapılacak ödemelerin gayrisafi tutarı üzerinden 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94/5/a maddesi uyarınca %20 oranında gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Ancak sözü edilen taşıtın giderlerinin tarafınızca karşılanması halinde, elde ettiğiniz gelirin ticari kazanç olarak vergilendirileceği tabiidir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder