Belediye tarafından tahsis edilen yerde simit satışının vergilendirilmesi hk.

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelir İdaresi Başkanlığı

SAYI   :B.07.1.GİB.0.44/4402- 308


......... VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

İlgi: 04.01.2006 tarih ve B.07.1.GİB.4.16.16.01.ÖZG.05.12/46 sayılı yazınız.

İlgide kayıtlı yazınız ekinde yer alan ve ................'ya tâyin edilen muktezanız incelenmiş ve konu hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması gerekli görülmüştür.

Bilindiği üzere; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 9 uncu maddesinin 1 numaralı bendinde, "Motorlu nakil vasıtaları kullanmamak şartı ile gezici olarak veya bir işyeri açmaksızın perakende ticaret ile iştigal edenler (Giyim eşyalarıyla zati süs eşyaları, değeri yüksek olan ev eşyaları ile pazar takibi suretiyle gıda, bakkaliye ve temizlik maddelerini ve sabit iş yerlerinin önünde sergi açmak suretiyle o iş yerlerinde satışı yapılan aynı neviden malları satanlar hariç)" esnaf muaflığından faydalanacakları hükmü yer almaktadır. Aynı maddenin 2 nci fıkrasında ise ticari, zirai veya mesleki kazancı dolayısı ile gerçek usulde Gelir Vergisine tabi olanlar ile maddede sayılan işleri Gelir ve Kurumlar vergisi mükelleflerine devamlılık ve bağlılık arz edecek şekilde yapanların esnaf muaflığından faydalanamayacağı öngörülmektedir.

Buna göre; motorlu nakil vasıtası kullanmadan veya bir işyeri açmadan perakende olarak simit vb. ürünleri satanların, Gelir Vergisi Kanunu'nun 9 uncu maddesinin 1 numaralı bendi kapsamında değerlendirilip, esnaf muaflığından faydalanmaları gerekmektedir.

Simit satışının belediye tarafından tahsis edilen yerde, camekan veya taşınabilir tezgah kullanılarak ve tahsis ücreti adı altında para ödenerek yapılması, tahsis edilen yerin sabit işyeri niteliğinde olmaması durumunda faaliyetin seyyar olma vasfını değiştirmeyecektir.

Bilgi edinilmesini gereğinin yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yapılmasını rica ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder